Daily Archives: 25. 11. 2022

Vesolje

Category : Uncategorized

Zoja T., 25.11.2022

Vesolje je staro približno 13,7 milijarde let in je nastalo z velikim pokom, ko so se pojavili čas, prostor in energija. Ob poku se je začelo hitro širiti in se širi še danes. V vidnem delu vesolja, ki ga lahko dosežemo z dosedanjo tehnologijo, smo odkrili na milijone galaksij, ki jih sestavlja na milijarde zvezd, kar govori, kako veličastno je vesolje.

Osončje. Vir fotografije: https://uciteljska.net/kvizi/HotPot/Vesolje_dopolni/Vesolje.htm

Opazovanje nočnega neba nam kdaj polepša  sled meteorja. Meteor se znajde na Zemljini poti okoli Sonca in se z veliko hitrostjo zaleti v atmosfero. Preden del razpade, za seboj pusti svetlikajočo sled. Večji kot je meteorit, bolj svetel in spektakularen je meteor. Ob doživljanju meteorskega dežja si težko predstavljamo, da se v vesolju skrivajo še mnogo večje skale, katerih sledi si na nebu ne želimo videti.

Meteorski dež. Vir fotografije: https://sensa.metropolitan.si/za-navdih/kako-opazovati-danasnji-meteorski-dez/

Po Osončju pa švigajo tudi kometi in asteroidi, ki so bistveno večji od meteoridov. Kometi večinoma izvirajo iz obrobja Osončja, večina asteroidov pa je v asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom. Gravitacija včasih posameznemu asteroidu spremeni pot ter ga pošlje bližje Zemlje. Predvsem pa asteroidov po Osončju kar mrgoli. Prevladujejo nekaj metrske skale, medtem ko so stometrski asteroidi redki. Poti asteroidov in Zemlje se ne križajo pogosto. Okoli Sonca potujejo po različnih poteh, srečanje pa je malo verjetno tudi zaradi tega, ker je Osončje zelo prostrano.                                                                                                                             

Zemlja, pogled iz vesolja. Vir fotografije: http://ivanjurgec.com/kaj-nas-vesolje-lahko-nauci-o-zivljenju/

Viri:

https://eucbeniki.sio.si/fizika8/147/index.html

https://kvarkadabra.net/oznake/vesolje/


Tradicionalni slovenski zajtrk na Majdi

Category : Uncategorized

Eva B., 25.11.2022

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo 18. novembra 2022.

Eden izmed glavnih namenov dneva hrane je ozaveščanje, da je na svetu veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane. Na ta dan vsi zajtrkujejo hrano iz svojega domačega okolja in pozornost namenijo vsebinam projekta. Tradicionalni zajtrk vsebuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Namen projekta je obveščati otroke in mladino:

  • o pomenu zajtrka kot slovenski tradicionalni jedi,
  • o prednostih lokalno pridelanih živil,
  • o pomenu slovenske kmetijske dejavnosti in čebelarstva,
  • o pravilnem ravnanju z odpadki,
  • o pomenu zdravega načina življenja, s pomembnim pomenom gibanja in zdrave prehrane,
  • o ozaveščanju pridelave pridelka.

Pomembno je, da že v otroštvu spoznamo in se naučimo o pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki so iz domačega okolja. Zelo priporočam uživanje sezonske hrane iz lokalnega okolja, saj je takšna hrana običajno bolj dozorela in ima višjo hranilno vrednost.

Z daljšanjem potovanja pridelka se zelo zmanjša količina različnih vitaminov, ki so za naše telo izredno pomembni. Pri pridelkih domačega izvora zaradi domače pridelave ni potrebno uporabljati umetnih dodatkov, zato so sicer lahko manj obstojna, vendar pa imajo še vedno svoj bogat in tradicionalen okus. S kupovanjem živil od domačih in lokalnih pridelovalcev pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov, ki onesnažujejo okolje. Z izbiro domače hrane ohranjamo tudi delovna mesta. V tem obdobju smo lahko še videli in spoznali kako to, da imamo v državi visoko stopnjo samooskrbe z lokalno pridelano kakovostno hrano. Veliko ljudi pridela veliko svoje hrane, ki jo uporabijo za svojo kuhinjo. To znaš potem še posebej dobro ceniti. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk. Dan slovenske hrane obeležujemo od leta 2012. Leta 2022 smo dan slovenske hrane obeležili v petek, 18. novembra.


Zbirka Pet prijateljev

Category : Uncategorized

Sofija J., 25.11.2022

Si že prebral kakšno knjigo iz zbirke Pet prijateljev? Če nisi, se takoj odpravi v knjižnico – morda je kje še kakšna knjiga, če niso že vse izposojene. Napisala jih je angleška pisateljica Enid Blyton (1897-1968). V zbirki je 21 knjig in nekatere so tudi svetovne uspešnice. Glavni književni junaki so:

Dick – radoveden in prijazen deček, ki rad draži svojo mlajšo sestro in vedno čaka na novo dogodivščino. Anne – najmlajša in najbolj strahopetna, a je prava mala  gospodinja in brez nje zagotovo ne bi preživeli, včasih ima predolg jezik in ji kakšna skrivnost tudi uide. Julijan – Dickov in Annin brat, ki obožuje svojega brata in sestro, zelo rad ju draži, še posebej Anne. Julijan je najstarejši in zato misli, da je odgovoren za vse, vedno čaka na pustolovščino. George (njeno pravo ime je Georgina, saj je punca, a to sovraži in si želi postati fant) – je zelo trmasta in vztraja pri svojem. Timmy – pes, ki prijateljem sledi pri vsaki dogodivščini in obožuje otroke, brez njega bi se jim pogosto slabo godilo.

Meni osebno so bile najbolj všeč knjige Skrivnost fantomskega vlaka, Na potepu in Na otoku zakladov. Katera pa je tebi najbolj všeč?

Knjige iz zbirke Pet prijateljev dosegajo vse višje cene: "Zanimanja je  ogromno" - siol.net
Zbirka Pet prijateljev. Vir fotografije: https://siol.net/media/img/12/6f/3a23e1f29aec25445908-pet-prijateljev.jpeg

Praznični sejem na Majdi

Category : Uncategorized

uredniški odbor, 20.12.2022

V četrtek, 1.12.2022, je na Majdi potekal PRAZNIČNI SEJEM. Hvala za vaš obisk in prostovoljne prispevke!

Vse foto: Karmen G.

Koledar

november 2022
P T S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Accessibility