Daily Archives: 23. 01. 2023

Churrosi

Category : Uncategorized

Eva B., 23.1.2023

Ta recept sem naredila predvsem za tiste sladkoslede. Tudi sama rada jem kaj sladkega, zato sem si zamislila churrose. So sladki, hrustljavi in zelo okusni. Zato kar brž v kuhinjo pripravljat!

Churros je priljubljena in po vsem svetu zelo popularna španska sladica. V olju ocvrte sladke palčke so kot ustvarjene, da jih pomakamo v žametno čokoladno omako. Churros je preprosto vrsta ocvrtega testa iz moke, vode in soli. Churrosi so še posebej priljubljeni v Španiji, kjer so del lokalne kulture zajtrkov in prigrizkov. Churrose lahko najdete tudi po vsej Latinski Ameriki in celo v ZDA, saj so postali zelo priljubljeni po vsem svetu. Nekoliko so podobni krofom, čeprav so bolj hrustljavi. Trakovi testa dobijo značilno obliko, ker se testo preko posode ali vrečke z zvezdastim nastavkom napelje naravnost v vroče olje. Churrose jemo takšne, kot so, potopljene v vročo čokolado ali povaljane v cimetovem sladkorju.

ALERGENI:

 • mlečni izdelki,
 • oreščki,
 • jajca.

ČAS:

 • Priprava 30 min
 • Kuhanje 25 min
 • Skupaj 55 min

SESTAVINE (za churrose):

 • 120 ml mleka,
 • 120 ml vode,
 • 6 žlic stopljenega masla,
 • ščepec soli,
 • 1 žlica sladkorja,
 • 130g gladke moke,
 • 3 jajca,
 • olje za cvrenje.

SESTAVINE (za čokoladno omako):

 • 250 ml sladke smetane,
 • 5 žlic rjavega sladkorja,
 • 1 žlica nesladkanega kakava v prahu,
 • 1 žlička instant espresso praška,
 • 1 ščepec soli,
 • 90g nesladkane temne čokolade.

SESTAVINE (za posip):

 • 100 g drobnega kristalnega sladkorja,
 • 1 žlica mletega cimeta.

POSTOPEK:

 1. Najprej pripravimo čokoladno omako. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v katero dodamo smetano, kakav v prahu, espresso, sladkor in sol. Vsebino na zmerni temperaturi počasi segrevamo in mešamo toliko časa, da se ves sladkor raztopi in v zmesi ni nobenih grudic. Pustimo, da omaka rahlo vre 4 minute, potem pa kozico odstavimo, dodamo grobo sesekljano čokolado in dobro premešamo, da dobimo gladko čokoladno omako.
 2. V posodi zavremo mešanico mleka, vode, soli, sladkorja in masla. Temperaturo malce znižamo in v vrelo tekočino stresemo presejano moko. Dobro premešamo z leseno kuhalnico, da dobimo enotno in gladko zmes brez grudic, ki jo med nenehnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da dobimo veliko kepo testa, ki se lepo loči od stranic posode.
 3. Testo damo v skledo počakamo nekaj minut, da se malo ohladi, potem pa vanj z mešalnikom eno za drugim vmešamo jajca. Pomembno je, da vsakič, ko dodamo jajce, sestavine zelo dobro premešamo, da se lepo povežejo ter dobimo mehko testo. S testom napolnimo vrečko za glazuro, na katero namestimo zvezdasti nastavek.
 4. V večjem loncu dobro segrejemo olje. Vanj nabrizgamo okoli 10 cm dolge palčke, ki jih cvremo 3 do 4 minute, da se lepo zlato-rjavo obarvajo. S penovko jih poberemo iz olja in odcedimo na papirnatih brisačkah.
 5. V posodici zmešamo sladkor in cimet, nato v tej mešanici povaljamo še tople palčke, ki jih serviramo na krožnike in postrežemo s toplo čokoladno omako.

DODATNI NASVET:

 • Pri spuščanju testa v olje si pomagamo kar s škarjami, s katerimi “odrežemo” testo. 
 • Najboljša pijača, ki paše zraven, je vroča čokolada s sladkornimi penicami, ali pa vroča čokolada s pomarančo in cimetom (recept sledi ;-)).
Churrosi z vročo čokolado, vir foto: Recept: Churrosi s čokoladno omako – Okusno.je

Srečno 2023! ali kako praznujejo novo leto po svetu

Category : Uncategorized

Jonatan K., 13.1.2023

1.1.2023 smo vstopili v novo leto. Pa veste, kako novo leto praznujejo po svetu? To si bomo ogledali v tem članku. Šli bomo preko vsega sveta, Azije, Evrope, Amerike (severne in južne), Afrike in Avstralije. 

Vstop v novo leto na množičnih silvestrovanjih - Metropolitan.si
Odštevanje do novega leta, vir foto: https://cdn.speedsize.com/4022aca3-422d-45a9-b2f1-0683e17036ac/https://www.metropolitan.si/media/cache/upload/Photo/2017/12/31/profimedia-0358452980_i660x370.jpg

AZIJA

Začeli bomo kar pri največji in najbolj gosto poseljeni celini. Novo leto ni vedno ognjemet in poljubi. V Aziji je to čas za odganjanje nesreče, praznovanje sreče in spomin na družino. In ker večina teh držav sledi luninemu ali sončnemu koledarju, se njihovi prazniki odvijajo februarja, marca ali aprila namesto 1. januarja.

Zaradi veliko držav, ki jih premore ta celina, je tudi veliko različnih tradicij kot npr. Japonci raztrosijo posušen fižol, da iz hiše preženejo zlo. Kitajci jedo dolgotrajno hrano. Balijci spoštujejo dan tišine. Tajci drug drugega brizgajo z vodo. Rusi jejo tradicionalne solate. Ljudje v mnogih delih Azije radi praznujejo pričetek novega leta.  

EVROPA

Pojdimo zdaj na našo domačo celino.                                                

 • Italija. Katoliška država z večstoletno tradicijo vam bo podarila nepozaben božič. Novo leto se praznuje s svečano večerjo z glasbo, s plesom, z ognjemetom. Na predvečer novega leta je preprosto potrebno vreči kakšno staro stvar skozi okno in obleči rdeče spodnje perilo, da bi pritegnili srečo – to so tradicije.
 • Nemčija. Novoletna jelka bo presenetila in razveselila, pa tudi božični sejmi, kjer se lahko mirno sprehajate, si ogledujete blago in vmes srkate toplo kuhano vino. V tej državi obstaja priložnost, da greste na smučišče in tam praznujete novo leto.
 • Švica. Vsa ista božična drevesca, ognjemeti, veselice na trgih, božični sejmi. In tukaj lahko srečate tudi Božička, ki se sprehaja z otroki, velike sani, ki jih vlečejo konji. Vse, kot v pravljici “Snežna kraljica”. Smučišča bodo zagotovo pustila trajen vtis.
 • Portugalska. Po stari navadi se na silvestrovo srečajo skupine ljudi, ki pojejo in igrajo na različne inštrumente. Za to jih mimoidoči obdarijo s sladkarijami. Zelo spominja na naše koledovanje. In v tej državi je največja razstava v Evropi sestavljena iz lesenih skulptur, ki pripovedujejo o rojstvu Jezusa.
 • Francija. Božič se praznuje v družinskem krogu, novo leto pa se praznuje v restavracijah, nočnih klubih in kavarnah. Praznik pa lahko praznujete na bolj izviren način – odpravite se na razburljivo potovanje ob Seni, opazujte povorko z baklami in se ob polnoči udeležite trgatve.
 • Španija. Za otroke je najpomembnejši dan dan svetih treh kraljev, ko otroci prejmejo želena darila. Na silvestrovo se je običajno veseliti, zabavati in ob odštevanju sekund do polnoči obvezno pojesti 12 grozdnih jagod različnih sort – potem je sreča zagotovljena vse leto.

 In še veliko drugih držav ima svoje tradicije, ki se odvijajo v evropskih domovih na čas novega leta. 

AFRIKA

Pojdimo na celino, polno čisto svojih tradicij in navad. 

Južna Afrika je eden najboljših krajev za praznovanje novega leta, če vam je všeč velika zabava. Victoria in Alfred Waterfront v Cape Townu gosti eno največjih praznovanj z ognjemeti, glasbo, s plesom in še več. Druge prireditve mesta Cape Town, ki gostijo velike zabave, lahko najdete na spletnih straneh, ne pozabite pa preveriti velikega Minstrel karnevala na novoletni dan.

Afriški muslimani uživajo več praznovanj v tem letnem času. Na primer Eid ul-Adha, ki je pomemben festival in pri katerem Tunizijci, Alžirci in Maročani tradicionalno zakoljejo ovce ali koze in praznujejo z velikimi družinskimi srečanji.

Če ste ob novem letu na obisku v Maroku, Tuniziji ali Egiptu, ne bo težav z iskanjem zabave, še posebej zanimive pa so tiste, ki se odvijajo v puščavi.

AMERIKA

ZDA:

Če velja v ZDA božič za bolj tiho in družinsko praznovanje, potem so novoletna praznovanja veliko bolj javna in hrupna. Novo leto se v Ameriki tako praznuje v hrupnih družbah, klubih, barih ali na mestnih trgih. Za razliko od božiča 31. december v večini zveznih držav ni dela prost dan: restavracije in gledališča še naprej delajo kot običajno, kar pomeni, da si lahko sami pripravite zanimiv večer. Novo leto velja predvsem za praznik mladih, starejši se redkeje udeležijo novoletnih praznovanj.

KANADA:

Kanadčani so raznolika skupina, vendar je ena stvar, v kateri so združeni, in to je njihova predanost temu, da se vsako leto 31. decembra pripravi veliko silvestrovanje. Ljudje se večinoma zbirajo v domovih ali v restavracijah in barih, pijejo šampanjec, plešejo in se družijo do ponoči. Mnogi opazujejo veličastne ognjemete.

MEHIKA:

Ob novoletnem odštevanju Mehičani za vsak udarec v zvoniku pojedo eno grozdno jagodo, ob vsaki jagodi pa si tudi nekaj zaželijo. Po 12 udarcih imajo tako polna usta grozdja, voščila pa so zato toliko bolj zabavna ;-).

BRAZILIJA:

Eden najbolj priljubljenih praznikov za Brazilce je novo leto. V evropskih državah imamo ob tem času zimo, v Braziliji pa poletne počitnice! Ker je v tem času v državi vroče vreme, je to za goste iz Evrope neobičajen pojav.
Najpogosteje se novo leto v Braziliji praznuje v kavarni, restavraciji, v krogu hrupne družbe ali pa Brazilci preživijo silvestrovo na eni izmed številnih mestnih plaž.

Staroselci te zvezne države imajo enak običaj kot v Mehiki: na silvestrovo, točno ob polnoči, pojedo dvanajst grozdnih jagod in si ob tem zaželijo željo, ki se mora uresničiti. Brazilci nimajo tradicionalne novoletne zvončaste ure. Zadnje sekunde praznovanja se glasno odštevajo, prve sekunde novega leta pa zaznamuje pisan ognjemet.

AVSTRALIJA:

Praznovanje novega leta v Avstraliji se bistveno razlikuje od praznovanj tako v Rusiji kot v Ameriki ali Evropi. Glavni razlog za to razliko je podnebje – Avstralci praznujejo najdaljšo noč v letu na vrhuncu vroče poletne sezone.

Novo leto v Avstraliji največkrat praznujejo na prostem ob vodi. Visoke temperature, pomanjkanje snega in močno sonce spremenijo udobno zimsko pravljico v zabavo na plaži. Sam 1. januar je državni praznik in zato uradni dan počitka, a 2. januarja gredo vsi Avstralci že v službo. Glavno božično drevo države stoji v Sydneyju na osrednjem Martinovem trgu. Drevo je običajno umetno in bogato okrašeno z girlandami. Nič manj privlačna drevesa niso postavljena v središčih Melbourna in Canberre.

Viri: 

https://asiasociety.org/celebrating-new-year-asia

https://culturalawareness.com/new-years-traditions-in-russia/

https://fashion-sl.decorexpro.com/novyj-god/tradicii-raznyh-stran/v-evrope/

https://sl.traasgpu.com/novo-leto-v-afriki/

https://minikar.ru/sl/prayers/kak-prazdnuyut-novyi-god-v-amerike-tradicii-osobennosti-istoriya-tradicii/

https://si.aleteia.org/2018/01/02/takole-v-novo-leto-vstopijo-v-spaniji-italiji-rusiji-mehiki/

https://minikar.ru/sl/horoscopes/kak-prazdnuyut-novyi-god-v-brazilii-tradicii-novyi-god-v-brazilii/

https://fashion-sl.decorexpro.com/novyj-god/v-avstralii/

https://www.new-zealand-visa.co.nz/sl/informacije-za-obiskovalce/festivali-nova-zelandija


Koledar

januar 2023
P T S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Accessibility