TIK PRED ZAČETKOM POUKA

TIK PRED ZAČETKOM POUKA

Category : aktualno

Spoštovani starši, dragi učenec, draga učenka,

to leto se bo za vse nas začelo drugače. Upoštevati bomo morali vse ukrepe, da bomo lahko zagotovili varno okolje. Poskrbeli bomo za varnostno razdaljo in si dosledno umivali roke. Z natančnimi navodili, kako varno bivati v šoli, bodo učence že 1. šolski dan seznanili razredniki. Za vse učence velja, da bo pouk praviloma potekal v matičnih učilnicah, pa tudi med odmori bo potrebno ostati v razredu.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj poslalo novo okrožnico z novimi priporočili NIJZ o nošenju mask za vse učence v skupnih prostorih.

Okrožnico in priporočila si lahko preberete tukaj:

NIJZ priporoča uporabo mask v skupnih prostorih odraslim in vsem učencem v 1. tednu pouka.

https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-uporabo-mask-v-casu-sirjenja-okuzbe-s-sars-cov-2

Glede na trenutno epidemiološko sliko priporočam, da imajo masko s sabo vsi učenci, da si jo bodo lahko nadeli v skupnih prostorih.

Naj samo dodam, da bodo učenci imeli masko le ob vstopu in v skupnih prostorih, s čimer bodo zaščitili sebe, svoje sošolce in učitelje, hkrati pa tudi vas, starše in svoje stare starše. 

V skladu z navodili MIZŠ in NIJZ vas obveščam, naj v šolo v novem šolskem letu prihajajo zdravi otroci. Prosim, da pri tem upoštevate naslednje:

1. V zadnjih 14 dneh ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.

2. Otroku ni bila odrejena karantena.

3. V zadnjih 14 dneh vam zdravnik oz. epidemiološka služba ni priporočila samoizolacije.

4. Če se bodo pri vašem otroku pojavili spodaj navedeni znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, bo otrok ostal doma.

Če vaš otrok zboli s spodaj navedenimi znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, naj ostane doma in omeji stike z drugimi ljudmi. Če je otrok bolan, za nadaljnja navodila pokličite otrokovega izbranega ali dežurnega zdravnika.

V primeru potrjene okužbe v družini ali drugega tesnega stika z okuženo osebo boste nadaljnja navodila prejeli od epidemiološke službe.

Priporočam vam, da otrok omeji stike s starejšimi (npr. s starimi starši) in osebami

s pridruženimi kroničnimi boleznimi ali imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi za težek potek bolezni. V primeru, da ima otrok zdravstvene omejitve za prisotnost pri pouku v šoli v času pojavljanja okužbe s SARS-CoV-2, se posvetujte z otrokovim izbranim osebnim zdravnikom.

Osnovne informacije o COVID-19 so navedene spodaj.

Prijazen pozdrav,

mag. Mateja Urbančič Jelovšek, ravnateljica

……………………………………………………………….

Osnovne informacije o COVID-19:

Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oz. COVID-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80 % okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov


Koledar

januar 2023
P T S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Accessibility